Fűtéskorszerűsítés 2017-ben

A lakás- vagy házvásárlás mindenki életében nagy esemény. Attól függően, hogy új vagy használt ingatlant veszünk, esetleg építünk, nagyon sok kérdésben kell döntést hozni.

Nem új építésű lakó ingatlanok esetében a felújítás egy különösen sarkalatos kérdés.

Rengeteg felújításra, javításra váró dologgal találhatjuk magunkat szembe, pl. vízhálózat, elektromos rendszer, nyílászárók, fűtéskorszerűsítés…

Ezek mind-mind komoly plusz költségekkel járhatnak, ami a már amúgy is sok esetben túlfeszített költségvetésünket könnyen felboríthatja.

A fűtéskorszerűsítés ezek közül is az egyik legkomolyabb, nem csak a bekerülési és fenntartási költségek miatt, hanem a komfort érzetünkre is ez van a legnagyobb hatással. Egy nem megfelelően hűtött helyiségben nyáron nem érezzük jól magunkat, de egy nem megfelelően fűtött helyiségben sem télen.

Ha valaki nem foglalkozik napi szinten ezzel a témakörrel, akkor meglepődve tapasztalhatja, hogy ezen a területen rengeteg új megoldás született az elmúlt években, amik között nagyon nehéz eligazodni, annyira különböző technológiákon alapulnak.

A másik oldalról egy jól megválasztott és méretezett rendszerrel hatalmas lehetőség rejlik energiamegtakarítás szempontjából.

Mik a lehetőségeink, ha fűtés-korszerűsítést tervezünk 2017-ben?

Akasztják a hóhért, mi is ebbe a körbe kerültünk, mivel tavasszal vásároltunk egy 120 m²-es családi házat, ahol a fűtés korszerűsítés aktuális, mivel a jelenlegi nyílt égésterű cirkó gáz kazán azon túl, hogy elavult, a várható élettartamának végéhez közelit.

Így mi is elindultunk, hogy mi lehet a legjobb megoldás a fűtés korszerűsítés szempontjából.

Készítettem tehát egy listát a lehetőségeinkről, a teljesség igénye nélkül, a lehetőségeket is figyelembe véve.

  • Meglévő fűtésrendszer kombi gáz cirkó kazán korszerűsítése
  • Elektromos fűtőpanel vagy infrapanel, fűtőfólia
  • Fatüzelés/cserépkályha – Pellet kazán
  • Hőszivattyús fűtés
  • Klímás fűtés

A mi esetünkben a ház jó állapotú, így olyan megoldást kerestünk ami a lehető legkevesebb bontási munkával jár, és lehetőség szerint környezetbarát, energiatakarékos. A fűtési rendszerrel viszont már akadt gond elég. Nem csak a gázkazánnak nem jósoltak sokat, de radiátor rendszer is több „sebből vérzett” csöpögött.

Az első kérdés az volt, hogy hogyan is érdemes a fűtéskorszerűsítésügyében elindulni? Szerencsénkre egy sokat tapasztalt épületgépész kolléga segített a kérdésben, és olyan tanácsokkal látott el, olyan buktatókra hívta fel a figyelmünket, amikre egyszerű „földi halandó” nem is gondol. Nem is gondoltuk, hogy ez 2017-ben ilyen bonyolult. 🙂