Gázfűtés korszerűsítés kondenzációs kazánnal

Az épületgépész kollegák előre figyelmeztettek, hogy 2017-ben a gázfűtés korszerűsítés nem olcsó mutatvány. Nem elég, hogy meg kell venni az új kondenzációs kazánt, szükség van gáztervre, ami szintén nem olcsó, és az új rendszerekhez a kéménybélelés is szükséges, ami már magában egy szabad szemmel jól látható összeg.

Gázfűtés korszerűsítés lehetőségek ésproblémák.

A régi nyílt égésterű gázkazánok:

A régi nyílt égésterű gázkazánok amíg üzemképesek, addig használhatók, viszont cserélni már nem lehet, már nem forgalmazzák és nem is engedik beszerelni.

Képesített gázszerelőnek kell az ezzel kapcsolatos munkákat elvégezni. Itt már most a milliós tartományban járunk a költségek terén és akkor biztosan még az egyik legolcsóbb kazánt választottuk!

És kapaszkodjunk meg! Állítólag akár két hónapot is igénybe vehet az adminisztráció!

A hőleadók, felületfűtés, radiátorok kérdése.

Itt még további problémák merültek fel a gázfűtés hatékonysággal kapcsolatban.

A mi esetünkben ezek 10-12 éves itt-ott már csöpögő lapradiátorok. Legjobb esetben is cserére szorulnak!

Ahhoz, hogy a gázkazán kondenzációs üzemmódban tudjon működni és a kívánt hatásfokot elérjük alacsony hőmérsékletű hőleadókra van szükség. Mivel a jelenlegi radiátoraink 70-90 °C vízre vannak méretezve, ezeket is cserélni – bővíteni kellene, vagy ami a legcélszerűbb volna, valamilyen felületfűtési rendszer kiépítésére volna szükség, akár fal akár padló fűtés, különben már búcsút is inthetünk a beígért 100% körüli hatásfoknak.

Mivel a mi esetünkben a burkolatok jó állapotúak, ezért ezek a munkák rengeteg felesleges újra burkolással és festéssel járnának.

Ha ezt összeadjuk akkor egy igen komoly, akár 2-3 milliós számlát kapunk. Emellett több napon akár heteken keresztül tartó munkálatok. (Arról nem is beszélve, hogy a ház közben szinte lakhatatlan. Jó burkolót, festőt találni, aki rá is ér a következő 3-4 hónapban pedig szinte lehetetlen.)

A gáz fűtőértéke

Persze a gáz fűtőértékének/tisztaságának kérdése még fel sem merült. Itt sok legenda kering a fogyasztói oldalon és pont ugyan ennyi kifogás és magyarázat a gázszolgáltatóktól. Ebbe már bele sem mennék. Hogy miért? Mert ennek ellenőrzéséhez komoly laboratórium és szakértői munka kellene.

A gázfűtés üzemeltetési költsége:

És hogy nem csak a bekerülés költségét elemezzük, hanem az üzemeltetést is, mivel egy hosszú távon ez is meghatározó költség lesz:

A jelenlegi árakkal számolva: ha egy kb. 130 Ft/m3 földgáz árral számolunk. 2500 m3 éves szükséglettel: 325.000 Ft Ft kiadást jelentene csak a fűtés évente.

Ha egy kicsit előre tekintünk sajnos ez a gáz ár nincs kőbe vésve. Már csak azért sem mert az EU 28 országát tekintve 21 fővárosban magasabb a gáz ára, mint nálunk. A földgáz készlet fogyóban van, a kitermelés egyre nehezebb, így egy kb. 10 éves távon ez egészen biztosan drasztikusan fog változni. És ennél a fűtési módnál függünk a legjobban a szolgáltatóktól és szállítóktól.

Kell e nekünk a gáz?

Mindemellett hiába a sok korszerűsítés és új előírás, még mindig csak egy robbanásveszélyes, elavult fosszilis energiaforrás, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Mindezt összefoglalva a kivitelezés sem vág egybe sem a pénztárcánkkal sem a teveinkkel, egyre drágább és egyáltalán nem környezetbarát opció. Sem a kivitelezés sem az üzemeltetés nem tűnik gazdaságosnak és fenntarthatónak számunkra: a gázfűtés korszerűsítés kiesett a lehetőségek közül.