Levegő-levegő hőszivattyú, azaz a fűtés klímával megéri.

A Levegő-víz hőszivattyúkkal már egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.

Már eleve gondolkoztam ezen a megoldáson, mivel korábban is használtuk már iroda fűtésére, lakás fűtésre a klímát. Igen jó tapasztalatok vannak ezen a területen. A 2016-17-es extrém hideg télben, akár -17, -18 fokban is kiválóan működtek a klímáink.

A kifejezetten fűtésre optimalizált invereteres klímákat sok esetben ajánljuk, főként lakások fűtésére és olyan épületek fűtésére, ahol például a gáz szolgáltatás nem elérhető.

Inveretres Klíma fűtés, Előnyök és hátrányok.

A klímás fűtés esetében van még néhány nagyon fontos előny és nagyon fontos hátrány is, amit figyelembe kell venni.

Előnyök:

  • A split klímás fűtés megéri. Energia takarékosság. A kiválasztás során figyelembe kell venni a berendezésSCOPmutatóját, (Szezonális fűtési teljesítmény együttható). Ez a szám mutatja meg, hogy a felvett elektromos teljesítményből mennyi fűtési energiát tud a klímaberendezés leadni szezonálisan.
    A hagyományos fűtési megoldásoktól eltérően ez a szám jóval magasabb 1-nél.
  • Érdemes olyan berendezést választani, amelynek az energia hatékonyága fűtési módban A+ vagy magasabb. Ez legalább 4.0 vagy annál magasabb SCOP értéket feltételez.
  • Ugyanazzal a beruházással nem csak fűtést de a hűtést, a párátlanítást és a levegő tisztítását is megoldhatjuk!
  • Bekerülési költsége általában hasonló vagy olcsóbb, mint a többi fűtési mód.
  • Napelemmel kombinálva a fűtési rezsi költség, csökkenthető vagy akár nullázható is.
  • Bekapcsolás után meleg levegőt fúj a lakótérbe. Nem kell várni a radiátorok felmelegedésére.
  • Adott esetben jóval kevesebb átépítés, bontás szükséges, mint a többi fűtési megoldás esetében.

Hátrányok:

  • Több teljesen elszeparált helyiség esetében külön beltéri egység kell minden helyiségbe. Ez növelheti a bekerülési költséget, viszont megadja azt a szabadságot, hogy a hőmérsékletet egyedileg tudjuk szabályozni minden helyiségben.
  • Függünk az elektromos áram szolgáltatástól. Igaz, ez az egyszerű fa tüzelésű kandallón kívül már minden fűtési megoldásra igaz.
  • Ha split klímát használunk hűtésre és fűtésre is akkor célszerű az évente kétszeri karbantartás. Viszont így a berendezések üzembiztonsága és hatékonysága hosszú évekre fenntartható.
  • A hűtéshez hasonlóan, fűtés során is ad hangot a berendezés. Aki erre érzékeny érdemesebb a legcsendesebb berendezést választani.
  • Vizes helyiségekbe közvetlenül nem helyezhető. Így ezeknek a helyiségeknek a fűtéséről külön kell gondoskodni.
  • Használati melegvízről előállításról külön kell gondoskodni.

A családi házunk adottságait, a fenti előnyöket és hátrányokat figyelembe véve, mi a split klímával való fűtés mellett döntünk. Lehetőségeinkhez mérten ez a fűtési rendszer jelenti nálunk az optimális megoldást.

Számunkra ez jár a legkisebb rombolással, a bekerülési költség oldalon közel azonos volna a gáz korszerűsítéssel.

Viszont üzemeltetés szempontjából hosszú távon ez lesz az olcsóbb. Figyelembe véve azt, hogy Magyarországon az éves rezsi költség kb. 60%-át a fűtés teszi ki, ez egy nagyon fontos pont!

Később ez egy napelem rendszerrel tovább csökkenthető. Akár így kiválthatjuk a gázfűtési rendszerünket végre. Már, ha úgy is mindenki a rezsicsökkentésről beszél.

Mielőtt pezsgőt bontanánk, néhány kérdést még mindig érdemes tisztázni. És ez az a pont, ahol én is szakértőhöz fordultam. És javaslom mindenkinek, aki fűtéskorszerűsítésre adja a fejét 2017-ben, hogy egyeztessen hozzáértő szakemberrel. A fűtés (vagy annak hiánya), mint ahogy korábban írtuk is sokkal komolyabban befolyásolja komfort érzetünket, mint a hűtés.

A szükséges fűtési teljesítmény számításon túl, mindenképpen figyelembe kell venni a helyi adottságokat is. Például hány beltéri egységre van szükségünk? Hány kültéri egységet tudunk elhelyezni? Kiegészítő vagy fő fűtés tervezünk?

A mi helyzetünkben első és talán a legfontosabb kérdés, ami felmerült, hogy mono vagy multi split rendszerben gondolkozzunk?

Fűtés multi split klímával, egy kültéri egység.

A mi esetünkben három kis szoba és egy nagy nappali/konyha fűtését kell megoldani. Ez 4 beltéri egységgel kivitelezhető. Itt a legnagyobb előny az volna, hogy csak egy kültéri egységre volna szükség. Sok esetben nincs is lehetőség több elhelyezésére. Így kiválaszthatjuk azt a helyet, ahol a kültéri egység, illetve annak hangja legkevéssé zavar minket, szomszédjainkat.

Viszont egy kisebb családi ház vagy lakás teljes fűtéséhez akár 10-13 kW energia szükséges lehet, ehhez, illetve a négy beltéri egységhez egy nagyobb teljesítményű kültéri egység szükséges. Általában ezeknek a hatékonysága kisebb, a zajszintje viszont nagyobb, legyen szó bármelyik márkáról.

Ezen túl, ha bármilyen hiba lépne fel egy rendszerre hagyatkoznánk. Hozzáteszem, más fűtési rendszerek esetében ilyen válogatás szóba sem jöhet, nem sok házat láttam tartalék gázkazánnal… 🙂

Amit viszont figyelembe kell venni, hogy a kültéri egységünket össze kell kötni a beltéri egységekkel. Így jelentős mennyiségű csövezésre lehet szükség, ami jelentősen megdrágítja a szerelés költségét. Sokkal több munkával jár, és sok esetben a csövezés nem rejthető el teljesen, általában fehér műanyag dekorcsatornával szokták ezeket eltakarni.

A mi esetünkben itt több volt a kontra, mint a pro.

Fűtés multi split klímával, két kültéri egység.

Az előző megoldással szemben a két kültéri egység használata a legtöbb problémára megoldást jelentett. Így ez tűnt a legkézenfekvőbb választásnak.

Mivel ugyanazt a teljesítményt 2 egységnek kell külön elvégezni, az egyik meghibásodása esetén sem maradunk teljesen fűtés nélkül. A szükséges csövezés mennyisége is több mint felére csökkenne. Ugyan, ez típus függő, de ezeknek a berendezéseknek a hatékonysága is jobb, mint legnagyobb társaiké. Némelyik modell esetében ez akár 15% különbséget is jelenthet.

Ezt talán az optimális megoldás, ahol van lehetőség két kültéri egység telepítésére, és ezt a szobák elhelyezése is lehetővé teszi. Nálunk megvolt a hely mindkét kültérinek, így ez nem okozott volna problémát.

Itt ezen a ponton már majdnem meghoztuk a döntést, ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak, már kezdtük volna nézegetni melyik modellből mi elérhető. De még volt egy lehetőség amit mindenképpen számba kellett vegyünk, mielőtt döntünk.

Fűtés mono split klímával

Több mono split klimánás megoldásnál, a mi esetünkben 4 db kültérivel kellene körbe rakni a házat, en nem tűnik túl csábítónak.

Viszont a mono split gépek között nagyon sok berendezést találunk, ami kifejezettenfűtésre van optimalizálva. Akár -22, – 35 fokos külső hőmérséklet esetén is hatékonyan fűtenek. És a hatékonyság is jobb, mint a multi split klíma rendszerek esetében.Itt már nem nagyon találunk 4.0 SCOP alatt klímát.

Illetve, bármilyen hiba esetén csak egy helyiség esik ki a fűtésből.

Csövezésre a mi esetünkben kvázi nem is volna szükség, tehát relatíve ez jár a legkevesebb munkával. És egy nagyon fontos tényező, mind a készülékek, mind a szerelés jóval olcsóbb ha mono split klímát választunk!

Ezen a ponton még hezitáltunk, viszont amikor összehasonlítottuk a szerelés árakat és a gép árakat, a különbség egyértelműen a mono split klímák felé terelt minket. Persze, ehhez arra is szükség volt, hogy a szobák elhelyezése folytán a kültéri egységeket három különböző oldalra tudjuk helyezni a ház falán. Azt semmiképpen sem szerettük volna, hogy egymás hegyén hátán kültéri egységek legyenek.

Döntöttünk. Ezt a megoldást választjuk.

De melyik klíma márkát válasszuk fűtésre?