Milyen klímát válaszunk fűtésre? Mik a legfontosabb szempontok a fűtő klíma kiválasztásánál?

Milyen klímát válaszunk fűtésre? Mik a legfontosabb szempontok a fűtő klíma kiválasztásánál?

Készült: 2017. október 02. hétfő Írta: Bálint Éva

 

Még úgy is, ha valaki nap, mint nap ezzel foglalkozik. Arról nem is beszélve, hogy fűtés esetén más tulajdonságokat és funkciókat kell figyelembe venni és más követelményeket kell támasztani egy berendezéssel szemben, mint ha csak hűtésre használnánk.

 

Milyen klíma jó fűtésre. Könnyű elveszni a klíma márkák rengetegében.

Nekem annyiban könnyebb dolgom volt, hogy a saját tapasztalataim alapján három márkára tudtam a kört szűkíteni. Panasonic, LG, és Cascade. Hogy miért pont ezt a három márkát? Ezekkel dolgozom legtöbbet, jól ismerem a berendezéseket, a funkciókat. Ami a legfontosabb viszont, ezekkel a klíma márkákkal kapcsolatos visszajelzések vélemények nagyon jók. 

 

A klíma piac egyik vezető szereplője a Panasonic, hőszivattyú technológiájukkal, évekkel megelőzi versenytársaikat.

A hagyományosan szigorú Japán minőségellenőrzésnek köszönhetően kiemelkedően jó minőségű és tartós klímákat gyártanak. A Panasonic-nál különféle szigorú tartóssági vizsgálatoknak vetik alá klíma berendezéseket. Ilyen például a hosszútávú tartósságvizsgálat, vízállósági és kompresszor megbízhatósági vizsgálat. Ennek köszönhetően a Panasonic légkondicionálók hosszú éveken keresztül, megbízhatóan és stabilan látják el feladatukat. Miért fontos ez? Ha fűtésre is használjuk a klímánkat akkor az üzemóránk száma megtöbbszöröződik, az éves átlag fűtési órák száma mindig több, mint a hűtési óráké. Fűtési módban a kültéri egységnek sokszor igen mostoha körülmények között kell helyt állni. Végül, de nem utolsó sorban a hűtéssel összehasonlítva, ha télen elromlik, a fűtés az nem azonos kaliberű probléma mintha nyáron nem tudunk hűteni, klimatizálni.   

Ha fűtést elősegítő ténykedéseket vesszük figyelembe, akkor a Panasonic Nordic és a Panasonic Flagship az a két termék, ami a piacon egyedülálló technológiákat alkalmaz 

A Nordic mint ahogy a nevében is szerepel első sorban a Skandináv országok igényeit készült kielégíteni. A Flagship a zászlóshajó! A piacvezető Panasonic minden tudását és technológiáját egy berendezésbe foglalta bele.   

 Panasonic Heatcharge

Panasonic Nordic Inverter (NZ25TKE, NZ35TKE, NZ50TKE)

Alacsony hőmérsékleten is kiválóan és megbízhatóan működik, akár -35°C-os külső hőmérsékleten is hatékonyan fűt!

Fűtési üzemmódban A++ energia hatékonyság nagyon jónak számít a jelenlegi klíma piacon.

A 19 dB hangteljesítmény kifejezetten előnyös, ha például egy hálószoba fűtéséről van szó.

Viszonylag drága készülékek, viszont a pénzünkért egy megbízható, igazi prémium klímaberendezést kapunk!

 

Panasonic Flagship (VZ9SKE, VZ12SKE)

A Heatcharge hőtárolós rendszerével folyamatos fűtést biztosít, A kompresszor által termelt úgynevezett hulladék hőt is hasznosítja.

Ezen túl még sok sok érv szólna a Panasonic mellett.

A szezonális hatékonyság fűtési üzemmódban kb. hatszoros! A+++/A+++

A beltéri egységek a jelenlegi piacon a leghalkabbak közé tartoznak 18dB(A)!

Viszont itt prémium technológiához prémium ár is tartozik!  

 

Lg Magas fokú energiahatékonyság 

Az Lg rendszerek esetében az ár már jóval kedvezőbb, és ők is nagy hangsúlyt fektetnek a klímák fűtési tulajdonságainak javítására, ilyen a gyors fűtés funkció, amikor is négyirányú légtereléssel, un: legyezéssel egyenletesen osztják el a meleg levegőt a szobában. 

Az LG által biztosított 10 év kompresszor garancia pedig magáért beszél.

 

LG Athena (P09MN)

Az LG mindent bele készüléke akár ötszörös hatékonyságot is elérhetünk fűtési üzemmódban. A+++/A+++

A legjobb szűrőkkel felszerelt készülék, és a piacon valószínűleg a legcsendesebb (17dB)!

 

Cascade a legjobb ár érték arány. 

Cascade, A világ legnagyobb klímagyártójának a Gree gyárnak a terméke biztosítja az egyik legjobb ár-érték arányt, ehhez nem fér kétség. Mi szinte a kezdetek óta forgalmazzuk a Cascade termékeket, az 5 év teljeskörű garancia egy nagyon fontos szempont. Szerencsére hozzánk mindig érkezik visszajelzés a garanciális javításokról, meghibásodásokról. De a Cascade készülékek estében ez elenyésző. Fűtési rendszerek esetében a megbízhatóság kiemelt szerepet kap.

 

Cascade Vision (GWH09RBW, GWH12RBW, GHW18RCW) és a Cascade Viola (GWH09QBW, GWH12QCW)

Téli üzemelés, a beépített kiegészítő fűtőbetét segítségével (csepptálcafűtés) akár -22 C hőmérsékletben is üzemel. A hatékonysága kiemelkedő SCOP 4.

Intelligens leolvasztás segítségével a készülék csak akkor áll ki leolvasztani amikor tényleg szükséges.

Wifi funkció segítségével akár távolról is vezérelhetjük berendezéseinket!

Téli időszakban fagyvédelmi temperálásra is alkalmas a berendezés, jelentős energiamegtakarítás mellett képes 8°C-on tartani a hőmérsékletet. Ez óriási előny olyan épületek fűtésénél ahol csak időszakosan tartózkodunk, például hétvégi házak nyaralók.

A Vision modellek már a környezetbarát R32 gázzal vannak szerelve.

Fűtésre Optimalizálva Cascade Viola 

Milyen klímát választottunk végül?  

Nálunk a legjobb ár-érték arány volt a döntő. Így a Cascade klímákat választottuk. Mivel mind két típus tetszett tudtunk választani, hogy melyik helyiséghez melyik beltéri egység illik jobban.

A típus választás mellett nem elhanyagolandó  a megfelelő teljesítményű klíma kiválasztása. Ezt érdemes valamennyire túlméretezni, mivel a külső hőmérséklet csökkenésével romlik a berendezések hatásfoka is. A szükséges teljesítmény a pontos igények és az ingatlan energiaigényének ismeretében meghatározható. De a választásban már érdemes szakértő segítségét kérni.

 

Klímaszerelés

Érdemes az igazi kemény hidegek beállta előtt felszereltetni a klímát. Ilyenkor szeptember/október/november hónapokban könnyebb klímaszerelőt is találni, mint nyáron. A mi esetünkben az is fontos volt, hogy egy nap alatt megvalósuljon a dolog.

Így mi is még ősszel, a fűtési szezon előtt felszereltettük a klímákat. Így a légkondicionálók nem egyből „élesben” kerültek tesztelésre, maradt néhány nap arra is, hogy a beállításokat kipróbáljuk. .