Mobil klíma

Mobil klíma működése, előnyei és hátrányai!

Mobil klíma lehet a jó választás ha rugalmas megoldásra van szüksége. Lakások, házak, műemléképületek, nyaralók klimatizálása.

A mobil légkondik könnyen mozgathatók, áthelyezhetők egyik helységből a másikba. Az egyik legegyszerűbb berendezés, a beszerelés nem igényel klímatechnikai szakembert, és nincs szükség telepítési nyilatkozatra sem.


Mit kell figyelembe venni mobil klíma vásárlásnál?


Mobil klímák teljesítménye és a helyiségméret!

Általánosságban nézve egy 40 m2 nagyobb helység lehűtéséhez legalább 3,5 kW mobil klíma szükséges, míg egy kb. 30 m2 vagy kisebb helység esetén 2,6 kW is el látja a feladatott. (Átlagos 2,6 méteres belmagasság esetén). Egy alul méretezett egység nem tudja hatékonyan lehűteni a kívánt helységet így folyamatos működésre kényszerítjük, amíg egy túl méretezett egység esetében előfordulhat az is hogy túl gyakran kikapcsol és így nem tudja a megfelelő pára mennyiséget kiválasztani a levegőből.

 

Víz gyűjtő tartály

A mobil klíma hűtési folyamat közben nedvességet kivonja a levegőből, az így keletkező víz vagy egy tartályba gyűlik össze vagy a meleg levegő kifújón keresztül párologtatja el. A mobil klímaberendezés típusától függően a tartályt akár naponta többször is üríteni kell. A párásabb környezetben élők esetében a berendezés párátlanító hatása is fontos tényező.

 

Szellőztetés

A mobil klímaberendezésnek esetében mindenképpen szükség van a meleg levő kifújására. Ez általában egy erre a célra kialakított szellőző csövön keresztül történik.

 

Mobil klímák zaja

Motorok és kompresszorok hangot adnak ki a mobil klíma működése közben hangot adnak ki. Mivel a mobil klíma esetében, ezek egy berendezésen belül helyezkednek el így tipikusan ezek a berendezések 50-60 dB hangot bocsájtanak ki. Ezért is kiemelten fontos, hogy olyan mobil légkondicionálót vásároljon ami 24 órára előre programozható vagy éjszakai móddal is rendelkezik, így csak bizonyos szükséges időközönként indul el.

 

Mobil klímák a Szupermarketekben és Barkácsáruházakban.

Sajnos a nagy-áruházak gyakran kínálnak gyanúsan olcsó, gyenge minőségű berendezéseket. A szabály itt is megállja a helyét "Ha valami túl szép ahhoz hogy igaz legyen, az azért van mert ..." És ha az nem elég hogy ezek a készülékek zajosak lehetnek sokat fogyaszthatnak, általában a garancia és az alkatrész utánpótlás sem megoldott. Ezért kiemelten fontos hogy a készülék hivatalos magyar importőrtől származzon, aki megfelelően gondoskodik az esetleges garanciális ügyekről.

 

Mikor vegyünk mobil klímát? Hol használható a legjobban?

Olyan helyen ajánlott használni ahova más klímaberendezés szerelése nem lehetséges. Vagy a fix, Split klíma telepítése nem célszerű, például albérletek, nyaralók klimatizálása, műemléki védettséget élvező épületek.

 

Tovább a mobil klímákhoz