Split klíma

Split klíma vásárlási tanácsok:  

Klíma vásárlás.

Mint szinte minden elektronikai eszköz esetében a légkondicionálók piacán is óriási választékkal találja szembe magát a gyanútlan vásárló.

Különböző gyártmányok, teljesítmények. A klíma árak a gyanúsan olcsótól a méreg drága berendezésekig terjednek. Nem csoda, hogy sokan elbizonytalanodnak, amikor ezzel szembe találjak magukat.

Sok munka és idő volna egy átlagos vásárlónak ebbe belemerülni és mindent megtanulni, azért az mindenképpen egy jó alap, ha valaki kicsit utána olvas, hogy melyik klíma volna számára az ideális.

Ez szerintünk mindenképpen szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk határozni azt, hogy mire van szükségünk.

Amikor ezt tudjuk akkor érdemes szakembert is bevonni, mivel a pontos környezet és igények ismeretében lehet jól kiválasztani az optimális klímaberendezést.

Nagyon sok apró buktató van, amit egy tapasztalat gépész, klímaszerelő az első pillanatban észre vesz. A csalódások elkerülése végett minden esetben érdemes szakértővel egyeztetni!

 

Napjaikban az egyik leggyakrabban használt típus a split klímaberendezés. A split, azaz osztott klímák két részből állnak, egy kültéri- és egy beltéri egységből.

Ez több szempontból is előnyös. 

A beltéri egység kisebb, formatervezett és általában jobban beilleszthető a lakótérbe. Ez a legtöbb klímaszerelésnél kulcskérdés, mivel a berendezés jól látható helyen van felszerelve.

Mivel a kültéri egységben kap helyett a kompresszor, a legerősebb hangforrást így kívül tudjuk helyezni az életterünkön. Az ablak- és a mobilklímák esetében ezek okozzák a legtöbb problémát.

Hatékonyság szempontból is itt tudjuk a legtöbbet nyújtani, mivel a hűtőkörben zártan és kontrolláltan tudjuk kivezetni a meleget. Nem szökik vissza a meleg a szobába, mint pl. a mobil klímák esetében.

 

A klímák működését mai napig sokan félreértelmezik,  Sokan nem tudják, hogy a klímaberendezés nem árammal fűt!

A „hőszivattyú” a működési elve révén a hőt a környezeti hőforrások (levegő, víz, talaj, stb.) valamelyikéből nyeri és az áramot csak a hő szállítására használja. A mi esetünkben ez a leggyakrabban a levegő.

Mivel a levegő megújuló energiaforrás. ezért is érhető el a sokak számára nehezen értelmezhető hatékonysági fok.

 

Hogyan válasszam ki az ideális Split klímát?

 

Energia hatékonyság,  Mit jelent a SEER/SCOP split klímák esetében?

 

Ez az első mutató, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha egy energiatakarékos, pénztárca kímélő klímaberendezést szeretnénk vásárolni.

SEER / SCOP: A klímaberendezések energiahatékonysági jósági fokát azzal tudjuk jellemezni, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi hűtési-, illetve fűtési energiát lehet nyerni. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a készülék.

2014 január 1. után tilos behozni az Európai Unió területére olyan készüléket amelynek a szezonális hűtési hatékonysági foka (SEER) - 6 kW-os készülék hűtőteljesítményig -, nem éri el minimum az SEER 4,6 értéket.

Nem hozható be olyan készülék amelynek a szezonális fűtési hatékonysági foka (SCOP) - 12 kW-os készülék fűtőteljesítményig -, nem éri el az SCOP a minimum 3,8 értéket.

A jelen Uniós szabályozás szerint ezt a felhasználók felé közérthetően kell kommunikálni minden gyártónak. Ehhez nyújt segítséget az alábbi klíma energiahatékonysági táblázat.

 

Ez alapján különbséget tudunk tenni két azonos energia hatékonysági osztályba sorolt klíma berendezés között is.

 

Szezonális energiahatékonyság hűtési üzemmódban (SEER)

Szezonális energiahatékonyság hűtési üzemmódban (SCOP)

A+++ SEER>=8,5

A+++ SCOP>=5,1

A++ 6,1<=SEER<=8,5

A++ 4,6<=SEER<=5,1

A+  5,6<=SEER<=6,1

A+  4,0<=SEER<=4,6

A  5,1<=SEER<=5,6

A  3,4<=SEER<=4,0

 

Hűtés – Fűtés inverteres split klímával.

 

Manapság már minden újabb klíma tud bizonyos határokon belül fűteni. A leglényegesebb eltérés az lehet hogy ezt milyen hőmérsékleti intervallumon belül teszi, valamint milyen hatékonysági fokkal. Ezért ismét a legelső és legfontosabb kérdés az hogy mire van szükségünk. Ha a klíma mint kiegészítő vagy esetleg fő fűtésként kell funkcionáljon, abban az esetben ún. fűtésre optimalizált berendezést érdemes választani.

Ezek a berendezések általában kiegészítő fűtőbetéttel van ellátva ami azt jelenti, hogy akár -22 - 35 °C-os külső hőmérséklet esetén is képesek folyamatos fűtésre.

Az SCOP értékük általában A++ vagy A+++, tehát magát a fűtést is jó vagy kiváló energiahatékonysággal képesek biztosítani. Ezen túl a prémium termékek esetében különböző hőtároló, hulladékhő hasznosító megoldásokat is alkalmaznak.

A fűtés esetében fontos megjegyezni, hogy a klíma berendezésnek időnként "ki kell állni" leolvasztani, fagymentesíteni. ilyenkor a berendezés beltéri egysége leáll és az előállított hőt a kültéri egységen képződött jégréteget leolvasztja. Ez egy néhány perces folyamat amitől nem kell megijedni. Ez általában nem a leghidegebb időszakokban történik, mivel ezekben az időszakokban a levegő páratartalma alacsonyabb ezért a jegesedés is kisebb mértékű. Ebből a szempontból általában a -3 - +3 °C közötti tartományra jellemző hogy a berendezés fagymentesít. A legújabb és legalább középkategóriás gépek esetében ezt a funkciót már nem egy előre beállított időzített leolvasztás látja el, (pl. Fűtési üzemmódban 50 percenként) hanem intelligens rendszerek kezelik amik érzékelik a jegesedést a kültéri egységen és csak szükség esetén indítják el ezt a funkciót. Ennek segítségével tulajdonképpen folyamatosan működik a berendezés úgy, hogy a felhasználó szinte semmit nem érzékel a leolvasztásból.

Ha fűtéskorszerűsítésben gondolkozik 2017-ben, vagy csak egyszerűen szeretné fűtére is használni a klímáját, akkor mindenképpen érdemes elolvasni blogunkat:

Tovább a Fűtés klímával blogra

 

 

Zajszint és a Klíma elhelyezése

 

Mind a felhasználó komfort érzete, mind a berendezés hatékony működésének szempontjából fontos tényező a klíma elhelyezése. Arról nem is beszélve, hogy a berendezés kültéri egységének elhelyezése is problémás lehet, pl. műemlékvédelem alá tartozó épületen, vagy olyan esetekben amikor a környezetünkben élőket, pl. a szomszédokat zavarhatjuk a berendezés hangjával.

Azon vásárlók akik hajlandóak a megfelelő árat megfizetni, prémium készülékeket tudunk ajánlani. Akár 17-19 db zajszinttel. (ez halkabb mint egy könyvtár!!)

 

  • A klímák működése mindenképpen valamilyen zajjal jár! Ezért mind a kültéri, mind a beltéri berendezések elhelyezése fontos feleadat.
  • Kültéri egység: naptól, esőtől védett helyen.
  • Érdemes lehet  egyeztetni közös képviselővel, szomszédokkal.
  • Műemlék épületek esetében fontos ismerni a területileg hatályos szabályokat.
  • A hálózati áramforrás biztosított kell legyen.

 

Párátlanítás klímával.

A modern klímaberendezések szabályozzák a hőmérsékletet és a levegő nedvességtartalmát a szobában, irodában télen és nyáron egyaránt. Esetenként fontos lehet, pl. hűvös, párás időszakokban, hogy a berendezés a külön e célt szolgáló funkciója folytán gyorsan párátlanít, ill. hatékonyan, tartósan biztosítja a páramentes állapotot, és ezzel együtt a kívánt komfortérzetet. Manapság minden klíma tud párátlanítani.

 

Modern klímaberendezések szűrőrendszere.

A szűrőrendszer szintén fontos szerepet játszik. Megtisztítja a helyiség levegőjét a szennyeződésektől, ráadásul kiszűri a polleneket, a kellemetlen szagoktat és az mikroport.

Plazmaszűrő, aktív szénszűrő, ionizátor stb.

 A levegő tisztítása szűrésé, fontos lehet allergiáktól szenvedőknek. De olyanoknak is akik háziállatot tartanak. A jobb szűrökkel/ionizátorral ellátott berendezések képesek az allergéneket, baktériumokat, port, szagokat kiszűrni a levegőből.

Tovább a Hogyan segít a klíma az allergia ellen bejegyzésre. 

 

Mi az a Split klíma?

Osztott klímaberendezést jelent, egy kültéri (kondenzátor és kompresszor) és egy beltéri (elpárologtató) egységből áll, melyek elektromos kábellel és rézvezetékekkel vannak összekötve a hűtő körfolyamat működésének érdekében. Mono split klímának is nevezik.

A split klímák típusai:

 

Hol használják a split légkondicionálókat?

Hosszú távú, hatékony megoldást nyújt a lakások, irodák, üzletek, szerver helyiségek és ipari létesítmények klimatizálására.

 

Fő előnye:

  • nincsen zajforrás, mivel a kompresszor a külső egységbe kerül
  • a hűtés során keletkező hő nem marad vissza a helyiségbe

 

 

Tovább a mono split klímákhoz