Infrapanel, fűtőfólia, elektromos kazán, elektromos radiátor

Az elektromos fűtés, az infrapanel és egyéb fűtőfóliák komoly érdeklődésnek örvendenek az utóbbi időben. Ahogyan nálunk sem tűnik ideálisnak a gázfűtés, számunkra is az elektromos árammal táplált megoldások kerültek előtérbe.

Ezekről az interneten hemzsegnek a pro és kontra vélemények.

Itt mindenképpen érdemes külön választani a különböző fűtési fajtákat, mert első ránézésre ezek hasonlóak, mégis eltérő megoldásokról van szó.

Elektromos kazán:

Az elektromos kazán azoknak lehet opció, akik ki szeretnék cserélni elromlott elavult gázkazánjukat, viszont a hőleadókat, radiátorokat vagy padlófűtési rendszert nem kívánják cserélni. Ez így nem lesz olcsóbb, mint a gáz sőt, ha az aktuális energia árakat nézzük, akkor jelenleg jóval többe fog kerülni, mint a gázfűtés.

Elektromos radiátorok:

Itt egy helyiségenként külön szabályozható „hősugárzóról” van szó. Itt szintén a hosszútávú gazdaságosság az, ami nem túl csábító. Mindemellett az újabb termosztáttal szabályozható, programozható elektromos radiátorok-törölközőszárítók, egyes helyiségekben, mint lehetőség, akár használható is lehet.

Infrapanel és fűtőfóliák:

Ez egy nagyon vitatott terület. Nekünk az egyik legnagyobb problémánk ezzel az első körben az volt, hogy ismét lehet újra burkolni. Amit mi nem akarunk.

Ezen túl mind a hatékonyság, mind az élettartam területén sok nyitott kérdés van, és sokan beszélnek róla, de sehol sem találtunk egy élő példát, ahol ezt legalább néhány éve eredményesen használják.

Elektromos fűtési rendszerek hatékonysága:

Mivel a hatékonyság az elektromos fűtési módok esetében kb. 99%, azaz a hálózatból felvett 1 kW energiából legjobb esetben is csak közel 1 kW energiát tud leadni. Tehát az üzemeltetés, fenntartás minden lesz, csak nem olcsó. Itt akkor lehetne a fűtési költségeket csökkenteni, ha az energiaárakat „meghack-eljük” valahogy.

Akik ezzel foglalkoznak egyértelműen azt javasolják, hogy az elektromos fűtési rendszereket lehetőség szerint napelemekkel kombináljuk, hiába intelligens rendszer ide vagy oda, a hatékonyságot nem tudják 1:1 szinten túl vinni. Viszont így a napelem történetbe is hiba kerül. Tehát ha ebben gondolkodna valaki, először mindenképpen kérje ki a napelemes cég ajánlatát is, mert sajnos a legtöbb esetben kiderül, hogy fél focipályányi, déli fekvésű tetőfelületre volna szükség az ígért 0-ás villanyszámlához.

Egy érdekes dologra viszont egy ismerős szakember hívta fel a figyelmünket, ami persze nem szerepel a reklámokban. Ezt elektroszmognak hívják. Állítólag néhány infrás fűtési megoldás esetében olyan értékeket mértek, mint a magasfeszültségű vezetékek alatt.

Hogy ez baj? Nem tudom. Sokan mondják, hogy ennek nincs semmilyen káros következménye. Valahogy mégsem szeretünk magasfeszültségű vezeték alatt házat venni.

Mit is mondhatnék? Mi már léptünk is tovább….